Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut vroeg twaalf Rotterdamse ontwerpers en ontwerpbureaus om hun visie op ‘Wonen in Rotterdam anno 2030’ te verbeelden. Deze twaalf woonvisies worden tentoongesteld op Kruisplein en de Hoogstraat in Rotterdam in de weken voorafgaand aan het woonreferendum Woonvisie 2030, dat gehouden wordt op 30 november 2016.

Met deze tentoonstelling wil Het Nieuwe Instituut de Rotterdammers de dromen van lokale ontwerpers over de mogelijke ontwikkeling van de stad aanbieden. Visies die illustreren dat als we het over wonen in 2030 willen hebben, het ook over leegstand, stadsnatuur, nieuwe technologie en tal van andere zaken zou moeten gaan. Ontwerpers zijn onmisbaar in zowel het ontwikkelen van nieuwe toekomstbeelden als in het realiseren ervan.

De tentoonstelling is geen stemadvies ‘voor’ of ‘tegen’ de Woonvisie van de gemeente Rotterdam, maar wil bewoners uitdagen om verder te denken over hoe we over vijftien jaar en daarna in Rotterdam willen wonen en leven. Naast cijfers en beleidsvoornemens is het juist in Rotterdam, de stad met een rijke traditie als het gaat om het ontwerpen aan de fysieke stad, waarbij het experiment nooit werd geschuwd, belangrijk om de visie van ontwerpers deel te laten zijn van het debat over zoiets belangrijks als de toekomst van de stad.

Aanleiding

Op 30 november 2016 mogen de inwoners van Rotterdam middels een raadgevend referendum stemmen over de Woonvisie 2030 van de gemeente Rotterdam. De gemeente formuleert hierin ambities waar niemand tegen kan zijn, want wie wil er niet leven in een kwalitatieve en energiezuinige woning en in een stad waar iedereen zich thuis voelt? Maar welke onderwerpen zijn nog meer van belang voor het wonen in de stad? Laten we verder durven dromen en verkennen hoe het wonen in de stad van de toekomst er uit zou kunnen zien.

Twaalf ontwerpers en ontwerpbureaus schetsen hun visie op Rotterdam in 2030, ieder vanuit een ander perspectief. 

Bijna vijftien jaar vooruit in de tijd

Vijftien jaar vooruit in de tijd… het lijkt ergens zo weinig. Maar als we nu vijftien jaar terugkijken dan zien we dat er veel veranderd is. Zo werd het in 2001 in Nederland mogelijk om met een partner van hetzelfde geslacht te trouwen, beleefde de wereld 9/11 en de start van de ‘war on terrorism’ en werd Leefbaar Nederland opgericht (Pim Fortuyn werd een jaar later vermoord). We hadden nog guldens in plaats van euro’s, Maxima en Alexander waren nog niet getrouwd en de wereld had nog nooit van Facebook, Gmail (beiden 2004) of een iPhone gehoord. In Rotterdam waren nog geen klushuizen. De Nieuwe Binnenweg telde nog geen hippe koffietentjes en het Deliplein op Katendrecht was niet bepaald een geliefde bestemming. Dus ja, er kan wel degelijk veel veranderen in vijftien jaar.

 

Veerkracht - De Urbanisten

Wij wonen in de delta
In een stad van eb en vloed,
Van op en neer
Van geven en nemen
Iedereen is welkom.

Dromen doen we samen,
In een aangenaam bad.
Gevoed met warmte van de stad.

Rotterdam is rond
Er gaat niets verloren.
Wat over is
Is een bron voor het nieuwe.

Verplaats jezelf in 2030! - Spark design & innovation

Ik moet gaan.
Ik activeer mijn vervoers-app.
Minuten later pikt een smal voertuigje met autopilot me op. Zodra ik zit, past hij zich aan. Het wordt míjn wagen. Dan grijp ik het stuur en zoef glimlachend weg. Niet slecht voor iemand van 80!
Geen fossiele auto meer te zien. Zo doen we het nu: stil en schoon; gestroomlijnd en superlicht.
Centraal Station komt in zicht.
Ruim op tijd!

Woonmilieus mixen creëert een leefbare en gezonde stad - Studio 1:1

Door het reduceren van de sociale woningvoorraad en het vergroten van de (particuliere) middeldure- en dure woningvoorraad ontstaat een stad voor een specifieke doelgroep. Juist door meer en verschillende typen woonmilieus te mixen ontstaat een leefbare, gezonde stad en een inclusieve samenleving. Hierin wonen mensen met verschillende leefstijlen en inkomens samen.

Een Woonvisie van Onderop - Transformers

Wat zou er gebeuren als de woonvisie van de stad niet op de Coolsingel maar vanuit de wijken van Rotterdam gemaakt zou worden? Door een radicale omkering van het proces ontstaat er meer ruimte voor lokaal initiatief, veerkracht, duurzaamheid en diversiteit.
In het buurtje Schans Watergeus achter Historisch Delfshaven zijn ze hier al in 2016 mee begonnen. Nu, in 2030, resulteert dit in een fijne wijk waar mensen hun dromen waarmaken en iedereen welkom is.

datum
14/11/2016
tot
04/12/2016
taal
Nederlands
 
locatie

Kruisplein en de Hoogstraat
Rotterdam

toegang

gratis